Quantcast
Channel: paier & terter – TRINES MATBLOGG
Viewing all 54 articles
Browse latest View live

Sitronterte

$
0
0

Da mafiaen var på lasagnemiddag sist helg ble det servert sitronterte til dessert. «Smaker jo nesten som Fox, jo«, sa min Fox-elskende yngstedatter, og alle var enige etter å ha smakt på herligheten. Jeg tar det som et kompliment, for Fox vekker mange gode filmminner, ettersom jeg alltid må ha en Fox eller to på kino.

Sitronterten er ypperlig gjestemat siden den blir bedre om den får stått noen timer i kjøleskapet eller gjerne over natten. Oppskriften er hentet fra Gøril Wikers «Leve Livet!», en kokebok (som sammen med «Lyst på livet») har vært en viktig inspirasjonskilde for meg. Finn frem:

Tertebunnen
175 gram hvetemel
40 gram melis
75 gram smør
1 eggeplomme
1-2 ss vann
(1 eggehvite til pensling)

Sitronfyllet
3 store sitroner
6 egg
180 gram sukker
2 dl fløte

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen i en foodprosessor, til deigen samler seg i en klump. La deigen hvile i kjøleskapet i minst en halv time. Smør og strø (med mel) en springform (ca 24 cm). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn som mulig. Kle formen med deigen, til ca 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Prikk tertebunnen med en gaffel, pensle med sammenvispet eggehvite og stek ved 200 grader i ca 10-11 minutter. Ta ut tertebunnen og skru varmen ned til 180 grader.

Riv skallet av sitronene (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronene i to og press ut saften. Bland sammen egg, sukker og fløte i en foodprosessor. Tilsett sitronskall og sitronsaft og rør godt sammen. Smak gjerne på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sukker om du synes det er for surt.

Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre i ca 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt «skjelven». Avkjøl terten og sett den gjerne et par timer i kjøleskapet før servering. Terten kan for øvrig fint lages dagen før servering.

Pynt gjerne med friske bær og et melisdryss før servering.

Enjoy!

The post Sitronterte appeared first on TRINEs MATblogg.


Blåbær- og mangoterte

$
0
0

Blåbærene er straks modne og det er på tide å legge ut på blåbærtur og returnere med fulle spann, blå fingre og et bredt blått smil. Det å kunne høste av markens grøde gir en god følelse og det som kommer ut av det smaker alltid ekstra godt. Vi er heldige som har tilgang til «verdens beste» bær, men vi må skynde oss siden sesongen er kort.

Blåbærterte er alltid populært. Jeg tør nesten hevde at blåbærterte er kaken som først forsvinner fra kakebordet, sånn er det i alle fall hjemme hos oss og i vår omgangskrets. Spesielt hvis den får følge av en god vaniljeis. Oppskriften til tertebunnen fikk jeg på NRKs Sommeråpent forleden, hvor Sverre Sætre kokkelerte. Oppskriften omtales som 3+2+1 på fagspråket, og hvorfor vil du forstå når du tar en titt på ingredienslisten til tertebunnen nedenfor.

Terten kan selvsagt fylles med kun blåbær (eller andre bær og frukter). Jeg valgte å tilsette en mango denne gangen, siden jeg hadde en på lur, men også fordi at mango smaker utrolig godt til all slags bær, og spesielt blåbær. Finn frem:

Tertebunn
  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 100 gram melis
  • 1 lite egg, sammenvispet

Blåbærfyll
  • 300 gram blåbær
  • 1 mango, i biter
  • melis

Smuldre mel, melis og smør med hendene. Du kan eventuelt benytte kjøkkenmaskin om du ønsker det. Tilsett egget og elt det godt inn. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.

Ha deigen på melet underlag, kjevle ut og kle en smurt og strødd paiform. Eller du kan gjøre som jeg gjorde (etter tips fra Sætre); skjær tynne skiver av deigpølsen på tvers,  som du kler paiformen med, og slipper kliss og trøbbel i forbindelse med utkjevlingen. Kjempelurt! (Jeg benyttet en form som var 24 cm i diameter, og fikk tertedeig til overs. Deigen kan fryses i inntil 3 uker.)

Forstek tertebunnen ved 185 grader i ca 20-25 minutter, til tertebunnen såvidt begynner å ta farge.

Rør forsiktig sammen blåbær og melis (smak til). Del opp mangoen i biter. Fordel blåbærene (ikke eventuell blåbærsaft som er i bollen) og mangoen oppå tertebunnen og etterstek i ca 10-15 minutter.

Pynt eventuelt med sitronmelisse eller mynte og gi gjerne terten et melisdryss ved servering. Serveres lunken med vaniljeis eller stivpisket fløte/creme fraiche. Forsyn deg gjerne med et raust stykke, for det er ikke sikkert du blir med på en runde til!

Enjoy!

Følg meg gjerne på facebook eller få dagens oppskrift rett i mailboksen ;)

The post Blåbær- og mangoterte appeared first on TRINEs MATblogg.

Sitronpai med marengslokk og bringebærsalat

$
0
0

Denne desserten ble servert på siste gourmetkveld, som en syrlig og søt avslutning etter hummerforrett og reinsdyrfilet til hovedrett. Paiene er laget av en deilig mørdeig som fylles med sitronkrem (lemon curd) og toppes med et marengslokk. Inspirasjon til desserten hentet vi fra Tina Nordstrøms kokebok Tinas beste. Vi har imidlertid gjort en del endringer, blant annet i fremgangsmåten på sitronkremen, som ikke var så enkel som det ble fremstilt i boken (men fremgangsmåten som er beskrevet nedenfor fungerer bra). Som tilbehør anbefalte Tina vaniljesaus, men vi valgte å servere en frisk bringebærsalat istedet, noe som var et godt valg! Vi laget 6 småpaier av oppskriften, men jeg vil tro at det går greit å lage en stor pai også (men har ikke forsøkt det selv):

Mørdeig
  • 125 gram mandelmasse (feks kransekakemasse)
  • 1 krm salt
  • 125 gram smør
  • 1 egg
  • 3,5-4 dl hvetemel
  • 6 porsjonsformer

Alle ingredienser til paibunnene skal ha romtemperatur. Kjør mandelmasse og salt i kjøkkenmaskinen, til du får en smidig deig. Tilsett smøret i små terninger, deretter egget og til slutt hvetemelet. Bland deigen raskt sammen, den skal ikke kjøres lenge etter at melet er tilsatt. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca 2 timer.

Kjevle deigen mellom to stykker plastfolie som du har drysset litt mel på. Fordel deigen i 6 små paiformer, eller en stor, og skjær av overflødig deig langs kantene. Sett formene i fryseren ca 1 time.

Sett stekovnen på 200 grader. Ta paiformen ut av fryseren, prikk deigbunnen og senk varmen til 175 grader. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter, eller til paiskallet har fått farge.

Sitronkrem
  • 4 egg
  • 3 sitroner, revet skall (gjerne økologiske)
  • 4 sitroner, saften (gjerne økologiske)
  • ca 3 dl sukker
  • 125 gram smør

Vask og tørk sitronene godt før du river skallet (kun det gule). Ha smør og sukker i en tykkbunnet kjele og la det smelte på lav varme. Tilsett sitronsaft og sitronskall og rør godt sammen. Tilsett umiddelbart de sammenvispede eggene. Du er nå inne i en kritisk fase: Sitronblandingen skal nå varmes forsiktig opp under stadig omrøring, og skal ikke på noe tidspunkt koke. Dersom den varmes for raskt opp eller koker vil eggene koagulere og det blir eggerøre istedet for sitronkrem. La sitronblandingen kose seg på lav varme mens du jevnlig rører i den. Den vil etterhvert begynne å tykne, og det er spesielt viktig å røre jevnlig og passe på mot slutten, for står den for lenge kan du også risikere å få eggerøre. Sitronkremen er ferdig når den henger igjen på baksiden av en tresleiv. Hele prosessen tar ca 30-50 minutter. Hell kremen i en sil slik at du får luket bort eventuelle kjerner og skallrester. Ha over plastfolie og sett til avkjøling. La plastfolien ligge tett inntil overflaten, slik at du unngår snerk på sitronkremen.

Marengs
  • 4 eggehviter
  • 2,5 dl sukker
  • 1/2 sitron, revet skall

Marengsen tilberedes i vannbad. Kok opp vannet i en kasserolle. Sett en litt større glasskål oppå kasserollen uten at bunnen kommer i kontakt med vannet i kasserollen. Ha i eggehhvitene, sukker og sitronskall og visp til sukkeret er smeltet. Marengsen skal ikke virke kornete, kjenn etter med fingrene.

Ta skålen ut av vannbadet og pisk med en håndmikser eller lignende, til du får en fast marengs. Marengsen oppbevares kaldt.

Bringebærsalat med pistasiekjerner
  • 250 gram friske eller frosne bringebær
  • ca 50 gram sukker
  • 1/2 appelsin, saften
  • ca 30 gram pistasiekjerner, grovt hakket

Ha bringebær, appelsinsaft og sukker (smak til) i en bolle og bland forsiktig sammen. La salaten stå å trekke i minst 30 minutter. Strø hakkede pistasiekjerner over ved servering.

Paibunner, sitronkrem og marengs kan gjerne forberedes dagen før servering, mens bringebærsalaten kan forberedes samme dag som paiene skal serveres.

Når du skal servere paiene gjør du følgende:

Sett ovnen på 275 grader (grillvarme). Fordel sitronkremen i paiskallene og fordel marengsen over. Bruk gjerne en sprøytepose til marengsen. Sett formene øverst i ovnen, til marengsen har fått en fin farge. Følg med, for her går det unna!

Server sitronmarengspaiene lunkne med en frisk bringebærsalat til, noen blader sitronmelisse/mynte hvis du har – og gjerne med et lite melisdryss over.

Enjoy!

The post Sitronpai med marengslokk og bringebærsalat appeared first on TRINEs MATblogg.

Blåbær- og bringebærterte

$
0
0

Det er knapt noe som er mer populært på et kake- eller dessertbord enn en hjemmelaget bærterte. Setter du denne på bordet vil du garantert høste applaus! Jeg ble i alle fall veldig populær da jeg disket opp med denne terten på hytta tidligere i sommer. Finn frem:

3-2-1 tertebunn
  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 100 gram melis
  • 1 lite egg, sammenvispet

Fyll
  • 5-7 dl friske eller frosne bær (jeg brukte bringebær og blåbær)
  • 1,5-2 dl (brunt) sukker
  • 1,5-2 ss potetmel (kan sløyfes hvis du benytter friske, hele bær)

Jeg laget terten i en 22 cm paiform og benyttet ca 5 dl bær (ca halvparten blåbær og halvparten bringebær). Skal du lage en terte i 26 cm form benytter du all tertedeigen og ca 7 dl bær.

Tips til tertedeigen har jeg fått av Sverre Sætre på Sommeråpent for en tid tilbake:

Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Deig som eventuelt blir til overs kan oppbevares i fryseren i inntil 3 uker.

Forstek tertebunnen ved 185 grader i ca 20-25 minutter, til tertebunnen såvidt begynner å ta farge.

Bland sammen sukker og potetmel. Rør forsiktig sammen bærene og sukkerblandingen (smak deg frem til ønsket sødme). Dersom du benytter frosne bær må du helle av eventuell bærsaft før du blander inn sukkeret, hvis ikke kan terten din bli vassen. Hell bærblandingen forsiktig oppi den forstekte tertebunnen og etterstek terten i ca 10-15 minutter.

Pynt eventuelt med friske bær og urter, hvis du har, og gi gjerne terten et melisdryss før servering. Serveres lunken med vaniljeis eller stivpisket fløte/creme fraiche. Forsyn deg gjerne med et raust stykke, for det er ikke sikkert det er igjen noe til andrerunden!

Enjoy!

The post Blåbær- og bringebærterte appeared first on TRINEs MATblogg.

Fransk bringebærterte med vaniljekrem

$
0
0

Butikker og bringebærbusker bugner av søte, lubne bringebær, og det er bare å ta for seg av godsakene så ofte en kan. Det gjorde i alle fall vi for et par dager siden, da disse tertene med vaniljekrem kom på bordet. Og jeg kan først som sist bryte sammen og innrømme at jeg har jukset bittelitt. (Men de blir aller best om du ikke jukser.) Til fire små terter eller en stor terte trenger du omtrent:

  • 2,5 dl hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 110 gram smør
  • 4-8 ss kaldt vann

  • 1 kurv friske bringebær
  • ca 4 dl vaniljekrem (se oppskrift her eller bruk ferdigkjøpt)
  • melisdryss

Ha hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin og tilsett smøret (i terninger). Kjør til det akkurat er godt blandet, og tilsett deretter isvann til deigen samler seg. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i litt plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time (del den gjerne opp i fire biter så blir den klar for utkjevling tidligere).

Ta deigen på melet bakebord og del den i 4 like store emner (eller du kan selvsagt bake en stor terte om du heller ønsker det). Kjevle hvert av emnene til 10-12 cm i diameter. Legg tertebunnene på bakepapirkledt stekebrett.

Lag vaniljekrem, etter feks denne oppskriften, eller bruk ferdigkjøpt som jeg gjorde. Tertene blir selvsagt aller best om du lager vaniljekremen selv, men av og til er det ikke tid til det og da får nest-best duge. Fordel 2-3 ss vaniljekrem på hver av tertebunnene, men la det være igjen en kant på ca 2 cm ytterst. Fordel bringebærene oppå kremen. Brett deigkanten godt innover slik at den såvidt dekker de ytterste bærene.

Du kan selvsagt også benytte friske jordbær eller andre bær om du heller ønsker det. (Hvis du deler jordbærene vil noe av væsken i jordbærene flyte litt utover, men de blir gode på smak likevel!)

Stek tertene midt i ovnen (over- og undervarme) ved ca 200 grader i ca 20-25 minutter, til tertebunnen er gyldenbrun. Jeg stekte mine terter i overkant av 25 minutter. Avkjøl tertene litt på rist. (Dersom du lager en stor terte må du beregne noe lengre steketid.)

Server tertene lunkne, gjerne med et lite melisdryss.

Enjoy!

(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg lånt fra siste utgave av Maison Mat & Vin.)

The post Fransk bringebærterte med vaniljekrem appeared first on TRINEs MATblogg.

Blåbærterter med vaniljeis og balsamicokrem

$
0
0

Med hjemmelaget syltetøy og litt bær i huset er veien til en deilig bærpai kort. Jeg laget disse deilige minipaiene av tertedeigrester som jeg hadde puttet i fryseren for et par uker siden. Til 4 miniterter eller en stor terte trenger du omtrent:

  • 1 porsjon tertedeig
  • 6-8 ss blåbærsyltetøy
  • ca 200 gram friske blåbær
  • sitronmelisse eller mynte
  • melis til pynt
  • balsamicokrem (kan sløyfes)
  • 4 kuler vaniljeis
  • 4 små terteformer

Lag tertedeigen som beskrevet i oppskriften. Form deigen til en pølse som pakkes inn i plast og legges kaldt i minst en time, men gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og fordel tertedeigen i 4 små terteformer som er smurt og strødd. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Deig som eventuelt blir til overs kan oppbevares i fryseren i inntil 3 uker.

Forstekes ved 185 grader i 15-20 minutter, til tertebunnene såvidt begynner å ta farge. Sett tertebunnene til avkjøling, gjerne over natten.

Rett før servering fordeler du blåbærsyltetøyet i tertebunnene og fordeler deretter de friske blåbærene over. Gi terten et lite melisdryss og server sammen med vaniljeis og balsamicokrem. Jeg benyttet balsamicokrem med skogsbær, noe som passet veldig godt til denne desserten.

Enjoy!

(Bli gjerne følger av TRINEs MATblogg på Facebook, motta oppskifter pr epost eller abonner på RSS-feed, slik at du får med deg de daglige oppdateringene på bloggen.)

The post Blåbærterter med vaniljeis og balsamicokrem appeared first on TRINEs MATblogg.

Bringebærterte med vaniljesaus

$
0
0

Det er virkelig mye godt å høste i busker og kratt for tiden, eller i butikken om du vil. Jeg er utrolig glad i bringebær, og har mange gode minner fra bærturer med min kjære morfar, som alltid fant de største og fineste bringebærene og fylte spannet i en fei. Jeg fikk alltid smake på det største bringebæret, og når vi kom tilbake på hytta serverte han bær med melk og sukker. Han lærte meg å sette pris på markens grøde, noe jeg har tatt med meg også inn i voksenlivet.

Når vi skal kose oss med dessert eller kake på sommeren er en av ingrediensene nesten alltid bær i en eller annen form. Vi må jo nyte bærene når de er aller best! I dag skal jeg dele en oppskrift på en nydelig bringebærterte, som du enten kan lage helt fra bunnen av – og virkelig imponere dine gjester, eller jukse bittelitt hvis du heller vil nyte det fine sensommerværet enn å stå på kjøkkenet.

Slik gjør du det:

TERTEBUNN
  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør, i små terninger
  • 100 gram melis
  • 1 lite egg, sammenvispet

Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform, ca 26-28 cm i diameter. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Deig som eventuelt blir til overs kan oppbevares i fryseren i inntil 3 uker.

Forstek tertebunnen ved 185 grader i ca 20 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. Sett til avkjøling på rist.

BRINGEBÆRFYLL
  • 400 gram bringebær (du kan fint benytte frosne)
  • ca 100 gram sukker
  • 1/2 sitron, saft og skall
  • 200-300 gram friske bringebær til pynt

Kok opp bringebær og sukker i en kjele. Vask sitronen og tørk den godt. Riv skallet ved hjelp av et zesterjern eller lignende (kun det gule). Ha sitronskallet og sitronsaften i kjelen, og la det koke i 20-30 minutter, til du har et tykt syltetøy. Avkjøl syltetøyet. Alternativt kan du benytte ferdigkjøpt syltetøy, men velg da en type med mindre sukkerinnhold.

VANILJESAUS
  • 3 eggeplommer
  • 2 ss sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl kremfløte, stivpisket

Ha eggeplommer, sukker og 2 dl kremfløte i en tykkbunnet kjele og rør godt sammen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut de sorte vaniljefrøene. Ha frøene og stangen i kjelen sammen med fløteblandingen. Varm opp på svak varme under stadig omrøring, til sausen tykner. Sausen må ikke koke, da vil den koagulere. Fjern vaniljestangen og avkjøl sausen. Når sausen er helt avkjølt vender du forsiktig inn den stivpiskede kremfløten. Alternativt kan du benytte ferdigkjøpt vaniljesaus, eventuelt tilsatt litt vaniljestang.

FØR SERVERING

Bre syltetøyet over den avkjølte tertebunnen. Fordel bringebærene over og gi gjerne terten et lite melisdryss før servering. Server terten sammen med vaniljesausen, eller en kule vaniljeiskrem hvis du heller foretrekker det.

Nyyyt siste rest av sensommeren – og norsk bær og frukt – så ofte du kan!

(Dette innlegget er skrevet på oppdrag fra Strømmen Storsenter og tidligere publisert på www.shoppingblogg.no.)

The post Bringebærterte med vaniljesaus appeared first on TRINEs MATblogg.

Epleterte med vaniljefyll

$
0
0

Eplekaker i ulike varianter er et sikkert høsttegn. Her kommer min eplekakefavoritt denne høsten, nemlig en deilig epleterte med vaniljefyll med et hint av sitron. Noe å tenke på i helgen, kanskje? Finn frem:

Tertebunn
  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 100 gram melis
  • 1 egg, sammenvispet

Eplefyll
  • 4-5 røde epler, i tynne båter
  • 2 ss sukker
  • 1 ss kanel
  • 1-2 ss smør

Vaniljefyll
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 egg
  • 1/2 dl sukker
  • 1 vaniljestang, frøene (eller 1 ts ekte vaniljesukker)
  • skall av 1/2 sitron
  • 2 ss sitronsaft + litt revet sitronskall

Begynn med tertebunnen: Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer (eventuelt over natten).

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunn og kanter i en smurt og strødd kakeform. Jeg benyttet en vanlig kakeform som er 24 cm i diameter. Om du heller foretrekker å kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Prikk deretter bunnen med gaffel.

Forstek tertebunnen ved ca 200 grader i ca 15 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. La tertebunnen avkjøles i ca 15 minutter.

Mens tertebunnen står til avkjøling vasker du eplene og fjerner kjernehusene. Skjær eplene opp i tynne båter. Smelt smøret i en stekepanne, og stek eplebåtene sammen med sukker og kanel i noen minutter, til eplebåtene er myke. La eplebåtene avkjøles noen minutter, og ha dem deretter oppi terteskallet.

Visp sammen egg, creme fraiche, sukker og vaniljestang, og smak til med sitronsaft og litt revet sitronskall. Hell blandingen over eplene og stek kaken ferdig ved 200 grader (midt i ovnen på vanlig over- og undervarme), til kaken er ferdigstekt og vaniljefyllet har stivnet, etter ca 25-30 minutter.

Avkjøl kaken og server den gjerne lun med en god vaniljeis eller hjemmelaget vaniljesaus som tilbehør. Kaken smaker også godt dagen etter, men la den gjerne stå litt i romtemperatur før servering.

Nyyyt!

The post Epleterte med vaniljefyll appeared first on TRINEs MATblogg.


Ostekake med sjokolade og lime

$
0
0

Den tradisjonelle ostekaken har som regel havrekjeks i en eller annen form i bunnen, men har du forsøkt å erstatte den med sjokoladekjeks? Det blir en utrolig god match til ostekremen, som her er smaksatt med lime og limeskall. Resultatet er en frisk, god og mektig ostekake, som for eksempel er ypperlig å servere til dessert dersom dere er mange til bords. Finn frem:

Sjokoladebunn
  • ca 250 gram sjokoladekjeks
  • 100 gram usaltet smør, smeltet

Ostekrem
  • 800 gram kremost
  • 150 gram sukker
  • 3 egg
  • 6 lime, saft og skall
  • litt mørk sjokolade til pynt
  • friske bringebær (kan sløyfes)

Ha kjeksen i en plastpose og bank på den med en kjevle, baksiden av en panne eller lignende, til du får ganske så små kjekssmuler (eventuelt knus kjeksene i en foodprosessor med kniver). Ønsker du å lage kjeksene fra bunnen av kan du benytte denne oppskriften på oreokjeks (uten fyll) eller du kan benytte bortekjøpte oreokjeks/dots (fjern gjerne det hvite fyllet). Ha kjekssmulene i en bolle, tilsett det smeltede smøret og rør godt sammen.

Fordel kjekssmulene i en springform (20-24 cm i diameter, jeg brukte 24 cm) og press dem jevnt ned i bunnen av formen med baksiden av en skje eller lignende. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder ostefyllet.

Vask limen, tørk dem med litt kjøkkenpapir og riv skallet (kun det grønne) på 4-5 av fruktene. Rull gjerne limen litt på kjøkkenbenken mens du presser lett med håndbaken, før du deler dem i to og presser ut saften (dette gjelder alle 6).

Ha kremosten i en bolle (ja det er mye ost!) og kjør den glatt med en kjøkkenmaskin. Tilsett sukkeret og rør litt til. Ha i ett egg av gangen og rør godt mellom hvert egg. Tilsett limesaften og limeskallet (smak til og tilsett gjerne mer limeskall om du foretrekker det). Hell ostemassen over sjokoladebunnen.

Sett kakeformen på et stykke aluminiumsfolie og kle bunnen (skal altså ikke legges over kaken som et «lokk») og sett kaken i vannbad i et stekebrett med høye kanter. Stekes ved 160 grader i 40-50 minutter, eller til ostekaken er ferdig. Ostekaken er ferdig når den er fast i kantene, men fortsatt er litt skjelven i midten. La kaken hvile i formen noen minutterfør du forsiktig løfter den ut av vannbadet og lar den avkjøles helt på en bakerist eller lignende. Sett den avkjølte kaken i kjøleskapet og la den hvile i noen timer før servering, men gjerne over natten.

Fjern springformen og sett kaken på et kakefat. Riv litt mørk sjokolade og limeskall over og server, gjerne med friske bær til.

Enjoy!

Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet fra Hummingbird Bakerys kokebok «Kakedager«.

The post Ostekake med sjokolade og lime appeared first on TRINEs MATblogg.

Sjokolade- og chiliterte med bringebær

$
0
0

Kombinasjonen mellom mørk sjokolade og chili er himmelsk, noe som denne deilige terten er et godt eksempel på. En velsmakende kake eller dessert med litt futt, og som er ypperlig dersom du skal ha kake/dessert til mange. Finn frem:

  • 1 porsjon tertebunn
  • 150 gram mørk kokesjokolade, finhakket
  • 3 gelatinplater
  • 3 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • ca 2 cm frisk rød chili, uten frø
  • 20 gram bringebærlikør (kan sløyfes)
  • friske bringebær
  • paiform, ca 24 cm i diameter

Lag tertedeigen etter oppskriften. Form deigen til en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten. Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform (ca 24 cm i diameter). Trykk deigen godt sammen i skjøtene, og pass på at deigen blir jevn og ikke for tykk. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du selvsagt det. Deig som blir til overs kan eventuelt oppbevares i fryseren i inntil tre uker. Prikk tertebunnen med en gaffel og sett den i fryseren i ca 30 minutter.

Legg et bakepapir over tertebunnen og ha oppi tørkede erter eller linser. Stekes ved 180 grader, midt i ovnen, i ca 10 minutter, og fjern bakepapiret og ertene/linsene (ta vare på dem til neste gang du skal steke tertebunn eller paibunn). Stek tertebunnen til den er ferdigstekt. Det tar ca 20-25 minutter totalt. Avkjøl tertebunnen på rist.

Smelt sjokoladen i vannbad, og sett til side. Du kan lese mer om smelting av sjokolade her. Legg gelatinen i kaldt vann i ca 5-10 minutter.

Gi fløten et forsiktig oppkok. Splitt vaniljestangen i to, skrap ut frøene, og ha frø og stang i fløten. Rens chilien for frø og hinner og legg biten i fløten. Slå av varmen og la det trekke noen minutter. Når fløten har tydelig smak av chili fisker du opp vaniljestangen og chilibitene. Gi fløten et nytt forsiktig oppkok. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i fløten. Hell deretter fløteblandingen i en tynn stråle oppi den smeltede sjokoladen. Bruk slikkepott og rør forsiktig til alt er godt blandet. Røpr forsiktig slik at det ikke danner seg bobler. Smak eventuelt til med bringebærlikør.

Hell fyllet oppi den avkjølte tertebunnen, og sett til avkjøling i kjøleskapet i minst 4 timer. Ta terten ut av kjøleskapet minst 15 minutter før du skal servere den. Pynt deretter terten med for eksempel friske bringebær. Serveres gjerne med en liten kule vaniljeis eller litt lettpisket kremfløte.

Oppskriften har jeg lånt fra Sverre Sætres fantastiske «Den store kakekokeboka«. Enjoy!

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)

The post Sjokolade- og chiliterte med bringebær appeared first on TRINEs MATblogg.

SITRONTERTE 2.0

$
0
0
IMG_7692

Sitronterte

I dag kommer en reprise på en av mine favoritterter, som første gang ble publisert i 2011 og som jeg vet også har falt i smak hos mange av dere. Blant annet skriver en av mine lesere: «Fikk en slik servert på en eksklusiv utenlandsk restaurant. De var kjent for sin Lemon Tart, noe jeg aldri hadde smakt. Ja, opplevde det som «himmelsk» smakfullt. Oppskrift var selvfølgelig hemmelig. Etter at jeg kom hjem, sa jeg: DETTE skal jeg kunne lage selv. Fant denne oppskriften og gikk i vei. Konklusjon: Dette må være oppskriften de brukte. FANTASTISK! Denne lager jeg ikke ofte. Redd for vanedannelse…» Gøy med slike tilbakemeldinger!

Denne terten lager jeg alltid i påsken, ofte som dessert når vi får gjester på hytta. Jeg har her gjort noen mindre endringer og presiseringer, slik at det nå skal bli enda enklere å oppnå et perfekt resultat. Bruk økologiske sitroner, det vil du merke på smaken! Finn frem:

TERTEBUNNEN

  • 300 g hvetemel
  • 200 g mykt smør
  • 100 g melis
  • 1 egg

SITRONFYLLET

  • 1 1/2-2 dl nypresset sitronsaft (av 2-3 økologiske sitroner)
  • skall av 1 1/2 økologisk sitron
  • 6 store egg
  • 200 g sukker
  • 2 dl kremfløte

Sitronterte

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør og strø en springform (ca. 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen, til ca. 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt. Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter (eller linser, bønner el.) oppi, og fordeler det godt utover mot kantene. Stek paibunnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter ca. 5-10 minutter. (Ta vare på ertene til neste gang du skal steke pai-/terteskall.) La terteskallet avkjøles i ca. 15 minutter.

Vask sitronene og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og 1 1/2 dl sitronsaft og rør godt sammen. Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. Du har nå en ganske tyntflytende røre.

Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt «skjelven». Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i minst 2 timer i kjøleskapet før servering. Terten kan gjerne lages dagen før den skal nytes.

Pynt gjerne med friske bringebær og et melisdryss før servering.

Sitronterte

VELBEKOMME!

RABARBRATERTE MED VANILJESAUS

$
0
0
Lun rabarbraterte med vaniljesaus

Rabarbraterte

Rabarbraen strutter og trives i hagen, og snart er det bare å sanke inn og diske opp – for det er nemlig på denne tiden og et par uker fremover at rabarbraen er på sitt aller beste! Har du ikke rabarbra i hagen kan du kanskje gå på «slang» til naboen, eller plukke med deg noen stilker fra fruktdisken. Jeg har her laget en deilig terte med rabarbraen. Tertedeigen er laget av blant annet granola, som gir god smak og en crispy bunn. Prøv den du også, og finn frem:

TERTEBUNNEN

  • 125 g granola, for eksempel denne
  • 100 g søte havrekjeks
  • 70 g smør, smeltet

FYLL & RABARBRA

  • ca. 300 g rabarbra
  • 2 ss vann
  • 75 + 75 g sukker
  • 50 g mykt smør
  • 50 g hvetemel
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 1-2 ss vann

TILBEHØR

Rabarbraterte

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme, og sett samtidig stekeristen midt i ovnen.

Lag vaniljesausen etter oppskriften og sett til avkjøling.

Kjør granolaen og smuldret kjeks i en kjøkkenmaskin med kniver, til du har en ganske jevn blanding. Rør inn det smeltede smøret og fordel blandingen i en smurt avlang paiform, ca. 10 x 34 cm eller 18 x 20 cm, eventuelt en rund paiform ca. 22 cm i diameter. Bruk en skje eller lignende og press blandingen jevnt utover, og også oppover kantene. Forstekes i ca. 8 minutter.

Vask rabarbraen og skjær den opp i ca. 8 cm lange biter (eventuelt andre mål tilpasset formen din). Ha rabarbraen i en ildfast form, drypp vannet over og strø deretter over 75 g sukker. Forstekes i ca. 12 minutter.

Rabarbraterte

Visp smør og sukker lett og luftig. Rør inn egget, tilsett hvetemel og bakepulver, og rør det hele godt sammen. Fordel deigen oppå den forstekte tertebunnen og legg deretter rabarbraen pent oppå. Stekes i 30-45 minutter, til rabarbraen er mør og terten har en fin gyllen farge. Sett terten til avkjøling på en bakerist eller lignende.

Gi terten et lite melisdryss, og server den lun eller kald med en deilig vaniljesaus som tilbehør.

Rabarbraterte

VELBEKOMME!

MINITERTER MED VANILJEKREM OG JORDBÆR

$
0
0
Miniterter med jordbær og vaniljekrem

Jordbærterte med vaniljekrem

Jordbærsesongen er rett rundt hjørnet, og da er kunsten å nyte bærene mens de er på sitt aller beste. Her serveres jordbærene sammen med en deilig, sprø tertebunn og en silkemyk vaniljekrem. En skikkelig godbit er det, sånn i all beskjedenhet! Til 4 små terter, eller en stor, trenger du omtrent:

TERTEBUNNENE

  • 300 g hvetemel
  • 200 g Bremykt Steke og Bake, i terninger (sponset)
  • 50-75 g sukker
  • ca. 2 ss kaldt vann

FYLL OG DEKOR

  • 1 kurv friske jordbær, i skiver
  • ca. 5 dl vaniljekrem
  • melisdryss
  • frisk mynte (kan sløyfes)

Ha hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin og tilsett smøret. Kjør til det akkurat er godt blandet, og tilsett deretter kaldt vann til deigen samler seg. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i litt plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time. I mellomtiden kan du lage vaniljekremen, hvis du vil satse på den hjemmelagede versjonen. Jeg kan imidlertid først som sist bryte sammen og innrømme at jeg i denne oppskriften har jukset bittelitt ved å benytte ferdigkjøpt vaniljekrem i stedet for å lage den selv. Det må jo være lov av og til i en hektisk hverdag, men det er ikke til å komme fra at tertene blir aller best dersom du ikke jukser og lager vaniljekremen fra bunnen av.

Sett stekeovnen på 200 grader (over- og undervarme). Ta deigen på melet bakebord og del den i 4 like store emner. Kjevle hvert av emnene til 10-12 cm i diameter. Legg tertebunnene på bakepapirkledd stekebrett. (Dersom du ønsker det kan du heller lage en stor terte. Det kan da være en fordel å kjevle ut deigen direkte på bakepapiret.)

Fordel 2-3 ss vaniljekrem på hver av tertebunnene, men la det være igjen en kant på ca. 2 cm ytterst. Fordel jordbærene oppå kremen, og brett deigkanten godt innover slik at den så vidt dekker de ytterste bærene. Du kan gjerne bytte ut jordbærene med for eksempel bringebær, dersom du heller foretrekker det.

Stek tertene midt i ovnen (over- og undervarme) ved 200 grader i ca. 25 minutter, til tertebunnen er gyldenbrun. (Dersom du lager en stor terte må du beregne noe lengre steketid, ca. 30-40 minutter.)

Miniterte med jordbær og vaniljekrem

Server tertene lunkne med et lite melisdryss og gjerne med litt frisk mynte, hvis du har.

VELBEKOMME!

SJOKOLADETERTE MED RABARBRA OG JORDBÆR

$
0
0
Sjokoladeterte med rabarbra- og jordbærkompott

Sjokoladeterte med rabarbra og jordbær

Kombinasjonen rabarbra, jordbær og sjokolade er nydelig! Prøv det selv og lag denne deilige sjokoladeterten med rabarbra- og jordbærkompott!

TERTEBUNN

  • 175 g smør
  • 100 g sukker
  • 15 g (ca. 2 ss) bakekakao
  • 2 eggeplommer
  • 225-250 g hvetemel

RABARBRA- OG JORDBÆRKOMPOTT

  • ca. 400 g rabarbra, i biter
  • 100-125 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • ca. 300 g jordbær, i biter

TILBEHØR

  • ca. 100 g friske jordbær, delt i to
  • eventuelt sitronmelisse/mynteblader
  • stivpisket kremfløte (3 dl) eller vaniljeis

Ha smør, kakao og sukker i en kjøkkenmaskin med k-spade (eventuelt visper) og kjør det til du har en jevn blanding. Tilsett eggeplommene og kjør det litt til. Tilsett deretter hvetemel, og kjør det til du har en jevn og fin deig. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst en time.

Finn frem en terteform som er ca. 26 cm i diameter (formen jeg brukte er 28 x 20 cm), pensle den med litt smør/olje og strø over litt hvetemel. Trykk deigen jevnt utover i formen, og prikk den med en gaffel. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter, til bunnen er gjennomstekt og sprø. Følg med mot slutten slik at du ikke steker den for lenge, for da kan du få en brent smak på tertebunnen din. Avkjøles på rist.

Skyll rabarbraen, skjær den opp i jevnstore biter og ha den i en tykkbunnet kjele sammen med mesteparten av sukkeret. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut de små sorte frøene. Ha frøene og stangen oppi kjelen.

Gi rabarbraen et forsiktig oppkok og la den stå å småkoke til den akkurat begynner å gå i oppløsning. Tilsett ca. 300 g jordbær og rør forsiktig sammen. Smak eventuelt til med litt mer sukker, om nødvendig. Ha blandingen over i en bolle og sett den til avkjøling.

Rett før servering fjerner du vaniljestangen og heller kompotten over i terteskallet. Dekorer med halve jordbær på toppen (og eventuelt sitronmelisse/mynteblader) og server umiddelbart, sammen med for eksempel stivpisket kremfløte eller vaniljeis.

Sjokoladeterte med rabarbra og jordbær

TIPS

  • Bruk helst de tynne rosa rabarbrastengene, de har best smak, gir en fin rosa farge og du trenger ikke å skrelle dem. Benytter du grovere stilker kan det hende at du bør skrelle rabarbraen før du koker den.
  • Både tertebunnen og kompotten kan gjøres klar dagen før, hver for seg, men må «monteres» rett før servering.
  • Hvis det er mye væske i kompotten bør du sile den, hvis ikke kan terten din fort bli «soggy». Rabarbra- og jordbærsirupen kan du benytte til et glass limonade eller to.
  • Oppskriften gir ca. 8 kakestykker.

VELBEKOMME!

RABARBRAPAI MED JORDBÆR, INGEFÆR OG HONNINGKREM

$
0
0
Rabarbra- og jordbærpai med ingefær

Rabarbra- og jordbærpai med ingefær

Dette er sommerens gastronomiske søte høydepunkt så langt! En deilig rabarbra- og jordbærpai med et hint av ingefær – gode og friske smaker av sol og sommer. Du kan fint benytte rabarbra fra egen hage (eller gå på slang i naboens) selv om vi har passert St. Hans, forutsatt at du benytter nye, unge stilker. Sammen med rabarbraen har jeg benyttet deilige norske jordbær, som er en ypperlig match sammen med den syrlige rabarbraen, og frisk ingefær løfter det hele ytterligere ett hakk. Server paien lun eller kald på sommerfesten, i familieselskapet eller hvis du bare vil kose deg med noe godt. Du trenger:

PAIBUNN

  • 125 g kaldt smør, i terninger
  • 200 g hvetemel
  • 50 g mandelmel
  • 75 g melis
  • 1 egg, sammenvispet

SMULDRETOPPING

  • 75 g hvetemel
  • 75 g kaldt smør, i terninger
  • 75 g brunt sukker
  • 50 g mandler, hakket

RABARBRA- OG JORDBÆRFYLL

  • 450 g rabarbra, i jevnstore biter (ca. 2 cm)
  • 300 g jordbær, delt i to
  • ca. 175 g sukker
  • 3 ss potetmel
  • 1/2 vaniljestang, frøene
  • 1 ss revet frisk ingefær

HONNINGKREM

  • 1 1/2 dl crème fraîche
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 1/2 vaniljestang, frøene
  • 1-2 ts flytende honning (smak til)

Rabarbra- og jordbærpai med ingefær

Begynn med paideigen. Ha smør, hvetemel og mandelmel i en bolle og smuldre det grovt. Tilsett deretter melis og egg, og rør raskt sammen. Du kan benytte hendene eller kjøkkenmaskin, men uansett hva du benytter er det viktig at du ikke bearbeider deigen mer enn det som er nødvendig for at ingrediensene skal bli blandet sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time. Den kan gjerne hvile i kjøleskapet over natten.

Mens du likevel er i gang kan du samtidig lage smuldredeigen. Sett den gjerne kaldt til du skal benytte den.

Finn frem en paiform som er ca. 28 cm i diameter. Smør og strø formen. Kjevle ut paideigen og kle paiformen med deigen. La formen stå i kjøleskapet mens du gjør klart rabarbra- og jordbærfyllet. Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme).

Rabarbra- og jordbærpai med ingefær

Vask rabarbraen og skjær den opp i jevnstore biter, ca. 2 cm. Rens jordbærene og del dem i to. Rør sammen sukker og potetmel. Ha rabarbra og jordbær i en bolle sammen med revet frisk ingefær, vaniljefrøene og sukkerblandingen, og rør forsiktig sammen.

Fordel rabarbra- og jordbærblandingen oppi paibunnen (skal ikke forstekes), og stek paien på midterste rille i 20 minutter. Fordel deretter smuldredeigen over og stek paien i ytterligere ca. 30 minutter, eller til paien er gjennomstekt og har fått en gyllen og fin farge. Følg med mot slutten av steketiden, og legg eventuelt et bakepapir over paien dersom du synes smuldretoppingen er blitt litt mørk.

Ha crème fraîche i en bolle og rør den jevn og tilsett deretter kremfløte, vaniljefrøene og litt honning. Kjør det forsiktig i en kjøkkenmaskin med visper, til du har en myk krem. Smak eventuelt til med mer honning underveis, hvis nødvendig.

La paien avkjøles på rist i minst 30 minutter før servering. Servèr rabarbra- og jordbærpaien lun eller kald, sammen med den deilige honningkremen. Stivpisket kremfløte, vaniljesaus eller vaniljeis smaker også godt til denne paien.

Rabarbra- og jordbærpai med ingefær

Sjekk gjerne også ut andre rabarbrafavoritter, som for eksempel rabarbralimonade, rabarbrasuppe og rabarbra- og jordbærmarmelade.

ENJOY!


GALETTE MED SOMMERENS BÆR

$
0
0
Galette med sommerens bær

Galette med sommerens bær

I dag kan jeg friste med en deilig galette med friske sommerbær – en enkel og rustikk pai med smak av sommer! Prøv den du også! Til ca. 6 porsjoner trenger du:

MØRDEIG

  • 175 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1/4 ts maldonsalt
  • 150 g kaldt smør, i terninger
  • 2-3 ss kaldt vann

BÆRFYLL

  • 500 g friske sommerbær (jeg brukte jordbær, bringebær og blåbær)
  • 75 g sukker
  • 3 ss potetmel eller maizenna
  • 1/2 ts kardemomme
  • finrevet skall av en stor sitron

TIL PENSLING

  • 1 egg, til pensling
  • perlesukker

Galette med sommerens bær

Ha mel, sukker og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, eller gjerne over natten.

Ha sukker, potetmel/maizenna og kardemomme i en bolle og rør godt sammen. Rens bærene og del jordbærene i 2 eller 4 biter, og ha dem i bollen sammen med sukkerblandingen. Tilsett finrevet sitronskall og rør godt sammen.

Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha paideigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok mel slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel!

Fordel bærblandingen over paideigen, men la det være igjen en kant på 5-6 cm rundt hele leiven. Når bærene er jevnt fordelt bretter du den rene kanten over fyllet. Sett galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen), så vil den holde fasongen bedre. Galetten på bildet er laget på hytta, og her er har jeg ikke så stor frysekapasitet, så denne ble stekt umiddelbart. (Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren er det viktig at du steker den umiddelbart, så sett derfor på stekeovnen før du begynner med bærblandingen.)

Galette med sommerens bær

Pensle paikanten med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Galetten stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille, i 35-40 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt.

La galetten avkjøles helt før du skal servere den. Hjemmelaget vaniljeis eller honningkrem er for eksempel godt tilbehør til denne deilige sommerdesserten.

TIPS

  • Galetten kan fylles med det du har tilgjengelig av frukt og friske bær. Pass på at fyllet ikke blir for vassent. Resultatet blir best dersom du benytter friske bær, men dersom du likevel vil benytte frosne bær er det viktig å tine bærene først, og deretter la dem renne av litt først.
  • Gi gjerne bærene gjerne et lite melisdryss før servering.

ENJOY!

BRINGEBÆRTERTE

$
0
0
Bringebærterte

Bringebærterte

En deilig terte med friske sommerbær er en av sommerens mest populære desserter hjemme hos oss, og serveres gjerne når vi har sommergjester på besøk. Som for eksempel denne deilige bringebærterten, som for anledningen har fått et dekorativt «gittermønster» oppå.

PAIDEIG

  • 275 g hvetemel
  • 75 g mandelmel (eller finmalte mandler)
  • 75 g melis
  • 200 g kaldt smør, i terninger
  • 1 egg

BRINGEBÆRFYLL

  • 600 g friske bringebær
  • 1 vaniljestang, frøene
  • 100-125 g sukker (avhengig av hvor søte bærene er)
  • 2 ss potetmel
  • sammenvispet egg + perlesukker

Bringebærterte

Begynn med paideigen. Ha hvetemel, mandelmel, melis og smør i en bolle, og smuldre det fint. Tilsett deretter egget og rør raskt sammen. Du kan benytte hendene eller kjøkkenmaskin, men uansett hva du benytter er det viktig at du ikke bearbeider deigen mer enn det som er nødvendig for at ingrediensene skal bli blandet sammen til en jevn deig. Dersom deigen virker tørr kan du tilsette litt kaldt vann, eller litt mer hvetemel dersom deigen virker løs. Del deigen i to jevnstore emner, pakk dem inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst en time, og gjerne over natten.

Bringebærterte

Finn frem en paiform som er ca. 24 cm i diameter. Smør og strø formen. Kjevle ut den ene paideigen og kle paiformen med deigen.

Lag et snitt i vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Rør sammen potetmelet og mesteparten av sukkeret og vend det forsiktig sammen med bærene og vaniljefrøene. Ikke rør for mye, slik at bærene holder seg mest mulig hele. Smak eventuelt til med mer sukker om nødvendig. Ha bringebærblandingen oppi paiskallet.

Bringebærterte

Kjevle ut resten av paideigen til den er ca. 24 cm i diameter. Skjær deigen i 9-10 strimler. Legg 4-5 strimler over paibunnen, og legg deretter 4-5 strimler på tvers, en av gangen. Lag gjerne «flettemønster» ved å løfte på annenhver av strimlene og putt deigen under, som vist på bildene.

Sett formen i kjøleskapet mens du forvarmer stekeovnen til 180 grader (over- og undervarme). Pensle deigen med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker (kan sløyfes). Stekes midt i ovnen i 40-45 minutter, til paideigen er gyllen og fin.

Bringebærterte

Bringebærterten serveres lun eller kald samme dag, gjerne med vaniljeis, vaniljesaus eller stivpisket kremfløte som tilbehør.

TIPS

  • Du kan selvsagt benytte andre typer bær i denne paien, som for eksempel jordbær eller blåbær, eller en blanding av ulike sommerbær.
  • Paien blir aller best dersom du benytter friske bær. Dersom du benytter frosne bær bør du tine dem først og la dem renne av. Tilsett eventuelt litt mer potetmel.
  • Du kan gjerne droppe flettemønsteret på toppen og legge den andre deigklumpen i fryseren, og lage en ny pai innen 3-4 uker.
  • Prøv også denne deilige rabarbrapaien med jordbær og smuldretopping.

VELBEKOMME!

Sjokolade- og chiliterte med bringebær

$
0
0

Lag tertedeigen etter oppskriften. Form deigen til en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten. Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform (ca 24 cm i diameter). Trykk deigen godt sammen i skjøtene, og pass på...

Source

SITRONTERTE 2.0

$
0
0

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør og strø en springform (ca. 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle...

Source

RABARBRATERTE MED VANILJESAUS

$
0
0

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme, og sett samtidig stekeristen midt i ovnen. Lag vaniljesausen etter oppskriften og sett til avkjøling. Kjør granolaen og smuldret kjeks i en kjøkkenmaskin med kniver, til du har en ganske jevn blanding. Rør inn det smeltede smøret og fordel blandingen i en smurt avlang paiform, ca. 10 x 34 cm eller 18 x 20 cm, eventuelt en rund paiform ca. 22 cm i...

Source

Viewing all 54 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag